Uzyskanie praktycznego zawodu jest obecnie wyżej cenione niż papierowe kwalifikacje takie jak wykształcenie wyższe. Dziś na rynku pracy znaczy ono niwiele i to szybko się nie zmieni. Inaczej jest w przypadku zawodów praktycznych, fachowych takich jak np. kucharz. Zostanei kucharzem nie jest prostym zadaniem. Wymaga sporego wysiłku i zamiłowania do kuchni. Ta droga zaczyna się bardzo wcześnie najpierw musimy zamiast do liceum iść do technikum gastronomicznego. Tam wybrać profil kucharza i przejść przez cztero letni system edukacyjny. Uzyskanie tytułu zawodowego otwiera nam drogą do pracy w zawodzie. Zawód kucharza jest trudny musimy mieć podzielną uwagę i radzić sobie z wielozadaniowością. W praktyce kucharz musi naraz gotować kilka dań a nie jedno jak w domu. Dobra organizacja pracy i porządek na stanowiskach są punktem wyjściowym do dalszych działań. Mało tego znajomość kilku przepisów to za mało poza ustaleniem menu trzeba raz na jakiś czas wprowadzać zmiany. Menu musi się zmieniać i zawsze na lepsze. To zmusza kucharza do większego zaangażowania się w proces rozwoju. Rozwój zawodowy polega na ciągłym podnoszeniu swoich kwalifikacji poprzez doskonalenie swoich umiejętności. Musi szukać inspiracji i przepisów douczać się oglądać programy kulinarne. Ważna jest też zdolność do modyfikowania niektórych przepisów w lepszym kierunku. Kucharze działają pod presją i to dużą wynika ona przede wszystkim tempa pracy i ograniczeń przestrzennych kuchni jako pomieszczenia. Te drobiazgi stanowią ważny element profesjii kucharza.

urzadzajmy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here