Kuchnia to miejsce, gdzie możemy dać upust naszej fantazji, tworząc potrawy o finezyjnych smakach. Kuchnia to też miejsce, w którym spotykają się potrawy z całego świata. Tylko od naszej wyobraźni i chęci zależy, jaka potrawa i z którego zakątka naszej planety pojawi się na naszym stole. Raz możemy czerpać inspiracje z dalekich Indii, raz z naszej zachodniej granicy, a jeszcze innym razem pokusić się o aromatyczne potrawy z Ameryki Południowej. Nie można pozwolić sobie w kuchni na jednorodność, gdy świat jest pełen niesamowitych smaków, które warto choć raz w życiu skosztować.

Pamiętamy jednak o jednej, głównej zasadzie panującej w naszej kuchni. Ma być zdrowo przede wszystkim. Niezależnie, z którego miejsca na świecie zaczerpniemy inspirację, musimy kierować się zdrowiem nas samych i naszej rodziny. Wiąże się to również ze stosowaniem wszelakich zamienników składników potraw, które będą mniej kaloryczne, a co za tym idzie zdrowsze. Dziś podamy kilka zdrowszych zamienników często wykorzystywanej w naszej kuchni bułki tartej. Czym zastąpić bułkę tartą, aby nasze dania miały mniej kalorii i były dla nas zdrowsze? Zadziwiające, że szukając zamienników bułki tartej, nie spodziewaliśmy się, że niektóre metody będą tak oczywiste.

Pierwszym sposobem na to, czym zastąpić bułkę tartą, są wszelkiego rodzaju otręby. Podobnie jak bułka tarta posiadają dużo błonnika, niezwykle ważnego dla naszego prawidłowego trawienia. W przeciwieństwie do bułki tartej otręby są mniej kaloryczne i dostarczają dużo większej ilości składników odżywczych. Obecnie sklepy oferują różnego rodzaju otręby. Wybierzmy takie, które najbardziej lubimy.

Kolejnym, drugim już sposobem na to, czym zastąpić bułkę tartą, są płatki zbożowe. Możemy skorzystać z wielu rodzajów płatków, które goszczą w prawie każdym supermarkecie. Do wyboru mamy płatki owsiane, jęczmienne, jaglane, pszenne, żytnie. Takie płatki możemy zastosować w naszych daniach w całości lub zmielić je w malakserze. Ten zamiennik będzie znacznie zdrowszy od bułki tartej, a także nada naszym potrawom specyficznego smaku.

Trzeci zamiennik może trochę dziwić. Czym zastąpić bułkę tartą, gdy pod ręką nie mamy płatków zbożowych ani otrębów? Możemy wykorzystać orzechy i nasiona! Tak, dzięki temu zamiennikowi zyskamy wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Przy okazji, gdy nasze pociechy nie przepadają za orzechami i nasionami, możemy je „przemycić” do potrawy zupełnie niepostrzeżenie. Dzieci nie zorientują się, że zamiast bułki tartej w pysznym daniu znajdują się tak zdrowe smakołyki. Do wyboru mamy orzechy nerkowca, włoskie, laskowe, słonecznik, sezam, pestki dyni. Możemy pomieszać kilka z nich i zmielić np. w młynku do kawy lub w malakserze. Jak widać, nawet orzechy i nasiona mogą być tym, czym zastąpić bułkę tartą w naszej kuchni. Kto by pomyślał?

Czwarty sposób na to, czym zastąpić bułkę tartą, to ukłon w stronę kuchni orientalnej. Czym zastąpić bułkę tartą, gdy nie mamy żadnych składników, o których pisaliśmy powyżej? Najlepiej zastąpić ją wiórkami kokosowymi! I to nie tylko w słodkich daniach. W potrawach kwaśnych, słonych i wytrawnych, kokos podkręci niecodzienny ich charakter. Warto wypróbować tę metodę, by przekonać się, że wiórki kokosowe potrafią w łatwy sposób zdetronizować popularną bułkę tartą.

A czym zastąpić bułkę tartą, gdy masz ochotę przygotować pasztet lub mielone? Nasz piąty sposób na to, czym zastąpić bułkę tartą to kasze. W tym przypadku nawet nie musimy przypominać, jak bardzo zdrowe są wszelkie kasze. Błonnik, odpowiednie witaminy i składniki mineralne, to tylko niektóre pozytywne pierwiastki, które prawidłowo wpływają na nasz organizm. Dodatkowo są znacznie zdrowsze niż bułka tarta, która często wyrabiana jest z niezdrowego i przetworzonego białego pieczywa. Wybierajmy kasze, jakie tylko chcemy, czyli jęczmienną, gryczaną, jaglaną, kukurydzianą lub manną. Do wyboru, do koloru. Przed użyciem kaszy w roli bułki tartej, możemy ją wcześniej ugotować albo dokładnie zmielić na pył w malakserze. Taki zamiennik z pewnością nada charakterystycznego smaku naszym kotletom mielonym i pasztetowi.

Podsumowując, poszukując odpowiedzi na pytanie: „czym zastąpić bułkę tartą?”, aby nasze dania były zdrowe i smakowite, mamy całą gamę zdrowych składników, które z pewnością nie zabiją tradycyjnego smaku potraw. Warto w tym miejscu eksperymentować. Być może stosując jeden z naszych sposobów na to, czym zastąpić bułkę tartą, odnajdziemy nową, jeszcze zdrowszą metodę na stworzenie pysznego dania bez konieczności dodawania do niego bułki tartej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here