sałatka

Warzywa powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Powinniśmy spożywać je praktycznie w każdym posiłku. Wielu osobom brakuje jednak pomysłu na to, w jaki sposób mogą włączyć dużą ilość warzyw do diety. Rozwiązaniem tego mogą być przeróżne sałatki warzywne. Z jakich warzyw najlepiej jest wykonać sałatkę? Które warzywa idealnie sprawdzą się w diecie? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/salatka-warzywna-must-have-wiosennej-diety/ 

Marchewka – nie tylko do dekoracji 

Przyrządzają z sałatki warzywne możemy skorzystać z dowolnych warzyw, spożywając je zarówno w wersji surowej jak i gotowanej. Obecnie w bardzo kreatywny sposób podchodzimy do gotowania i lubimy przyjąć zabrać nasze posiłki dekoracjami wykonanymi właśnie z jedzeniem. Do dekoracji sałatek często wykorzystuje się marchewkę pokrojoną w cienkie plastry. 

Marchewka jest warzywem, który dostępny jest cały rok. Jest to powszechny składnik codziennej diety, który dostarcza dużo cennych związków odżywczych. Jest to też warzywa o niskiej kaloryczności, ponieważ 100 g produktu dostarcza zaledwie 40 kalorii. Zamiast dekoracji powinniśmy wykorzystywać ten produkt jako składnik naszych sałatek. 

Marchewka dostarcza sporo błonnika, a także witaminy C, K i mnóstwo witamin z grupy B. Minerały występujący w tym warzywie to wapń, sód, miedź, mangan, potas, cynk, fosfor oraz żelazo. Warto wspomnieć też, że do jedzenia nadaje się również nać marchwi, która dostarcza witaminy C, potasu oraz witaminy K. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, marchew to warzywo, które wywiera bardzo korzystny wpływ na naszą skórę. 

Idealny warzywa do sałatek 

Sałatka w nie powinno zabraknąć zielonych warzyw takich jak brokuły, liście szpinaku oraz jarmuż. Sporo wartości odżywczych zawierają też pomidory i papryka. Bardzo zdrowymi warzywami, których nie powinno zabraknąć w sałatkach warzywnych jest też burak i cukinia. 

Jednak bez względu na to, jakich warzyw użyjemy do sałatki, Musimy pamiętać, że nigdy nie może zabraknąć w nich źródła tłuszczu. W przeciwnym razie nasz organizm nie przyswoi rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, także K. Jako źródło kwasów tłuszczowych może posłużyć nam awokado, orzechy, pestki migdałowe, a także nierafinowane oleje roślinne. 

Sałatki warzywne – dlaczego warto je jeść? 

Warzywa to bez wątpienia najzdrowsze składniki diety, zatem ich spożywanie codziennie przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia. Wzbogacając dietę o wartości odżywcze, mamy szansę zapobiec niedoborom pokarmowym, a także wielu chorobom. 

Sałatki mają też mało kalorii, a dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości. Warzywa w tej postaci wspomagają utratę masy ciała. Sałatki usprawniają też pracę układu pokarmowego, mogą wspomagać pamięć i koncentrację, stoją na straży zdrowego serca, a także wspomagają naturalną odporność organizmu. 

Zobacz też: http://www.kochamdbam.pl/soki-sokowirowki-dlaczego-warto-je-pic/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMaszyny dla przemysłu spożywczego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here